previous arrow
next arrow
Slider

40 stvari, ki jih morata opraviti pred poroko

primozbregar.com 199 of 250 resize 1. Datum poroke
Datuma ni tako težko izbrati. Pogosto si par izbere datum, ki jima je blizu, bodisi datum zaroke, prvega poljuba ali pa se preprosto odloči glede na željen letni čas. Pomembno pa je, da preden ga prijavite na izbrani upravni enoti, preverite pri vseh izvajalcih vaše poroke (fotograf, vizažist, glasbena skupina, gostišče, frizer…), če imajo še kak prost termin za vas.

2. Kraj civilnega obreda
Izbrati kraj civilne poroke je že večji zalogaj. Lokacije se razlikujejo po stilu, ceni, omejenih zmožnostih sprejema večjega števila gostov, sezonski ponudbi, predvsem pa po ponudbi poročnih protokolov. Morda si želite izjemne ali neobičajne lokacije, kjer ni veliko porok. Potemtakem vas čaka kar nekaj birokratskih postopkov. Ampak nič ni nemogoče. Ko lokacijo izberete, morate izbrati še poročni protokol. Bo nevesta prišla s kočijo, se bo metalo cvetje ali riž, se bodo pihali balončki, kdo bo nevesto oddal, želita glasbo pri obredu in še kakšna malenkost.

3. Ura civilnega obreda
Ura civilnega obreda se prilagodi glede na ostali potek dneva, glede na vožnjo, všteti je potrebno tudi možne zamude, bodisi na cesti ali zaradi šrange, ipd.

 

4. Kraj cerkvenega obreda:
Pogosto se pari poročajo v lokalni cekrvi, kjer jih poroči domač župnik. Ni pa vedno tako. Ko izberete cerkev, v kateri se bi želela poročiti, morate preveriti pod katero župnijo spada, se srečati z župnikom in dogovoriti vse potrebno o obredu. Dogovorite se lahko tudi, da vas vaš najljubši župnik poroči v izbrani cerkvi.


kostanjevica1
5. Ura cerkvenega obreda
Cerkveni obred je večinoma po civilnem, lahko pa tudi pred njim. Kateri bo prvi, določite glede na lokacijo enega in drugega obreda oziroma bližino lokacije slavja. Paziti morate, da uro uskladite s časom morebitnega prevoza iz ene lokacije do druge, všteti morate čas za čestitke, čas za fotografiranje in pustiti nekaj rezerve za morebitne zamude.

 

6. Cerkveni obred
Cerkveni obred je lahko z ali brez maše. Odločiti se morate glede samega programa – pevcev, kdo bere berilo, itd. Vse te podrobnosti uskladite z župnikom.

7. Vloga za zakonsko zvezo
Na upravni enoti, ki ima v pristojnosti izbran kraj civilnega obreda, morate vložiti prijavo za civilni obred. Povedati morate imeni prič in izbrati priimek po poroki.

8. Priprave na zakon
Za cerkveno poroko morate opraviti priprave na zakon. Te lahko opravite v domačem župnišču, če pa se poročata v drugi župniji, tam predložite potrdilo o opravljenih pripravah.

9. Proračun poroke
Zelo smiselno je določiti okvirni proračun poroke. Ni pa enostavno, saj se verjetno poročata prvič in niste seznanjeni s cenami poročnih storitev. Morda si lahko pomagate z našim računalom.

10. Slog poroke
Izbrati morata slog in barvo poroke, nekakšno rdečo nit, ki povezuje vse kar je z vajino poroko povezanega - vabila, cvetje, obleki, dodatke, okrasitev ter poročne tiskovine.

11. Seznam svatov
Sestaviti morate okvirni seznam svatov in s tem določiti, kako velika bo vajina poroka. Glede na število svatov boste lahko iskali primerno gostišče za vajino poročno slavje.

12. Poročni priči
Izbor prič je pomembna odločitev. Priča je lahko družinski član ali pa najboljši/a prijatelj/ica. Oseba naj bi bila zanesljiva ter vredna zaupanja obeh zakoncev.

13. Poročna vabila
Preden se lotita izbiranja vajinih vabil, je dobro, da se strinjata o slogu vajine poroke. Tako boste lažje zožili široko ponudbo vabil. Pomisliti morate, ali so vama bolj všeč tiskana vabila, ročno izdelana, bela ali bolj barvita.

14. Zahvalne vizitke
Običajno so zelo podobne vabilom. Lahko jim priložite vajino fotografijo ali pa so že natisnjena kot fotografija. Podarite jih lahko že ob koncu vajinega poročnega slavja ali pa nekaj dni po poroki. Možnosti je veliko.

15. Poročno slavje – ohcet
Poiskati morate primerno lokacijo za poročno slavje, se odločiti ali bo v gostišču ali v naravi, preveriti koliko svatov lahko sprejmejo, ali je dovolj prostora za izbrano glasbeno skupino, vprašati morate kakšne so možnosti okrasitve prostora, dogovoriti se morate za ceno menija, izbrati morate hrano, pijačo ter število hodov. Ne smete pozabiti, da je za dobro poročno zabavo pomembno ravno prav veliko plesišče. Dobro je tudi preveriti možnost parkiranja v bližini gostišča ter do kdaj lahko poročno slavje traja. Če je gostišče v naselju, obstaja velika verjetnost, da si ne morejo privoščiti daljših zabav. Če je slavje v naravi, je potrebno rezervirati šotor, catering servis, najeti plesišče ter mobilne sanitarije.

16. Poročni meni
Običajno se na poroki streže menije s štirimi do sedmimi hodi. V primeru, da je poudarek na kulinaričnem doživetju je hodov več, v kolikor pa želite plesno zabavo, je bolje, da je večerja krajša. Odločiti se morate tudi za pijačo, ki se bo stregla ob večerji ter določiti tempo strežbe glede na poročni program. Strežno osebje morate prehodno seznaniti s potekom poročnega slavja. Vedeti morajo, kdaj želite postreči torto, odplesati prvi ples, kdaj se bodo izvajale morebitne igre in ves poročni program.

17. Pogostitev po obredu
Po civilnem ali cerkvenem obredu je običajno čas za poročno fotografiranje. Takrat par za kakšno urico zapusti svate, le-ti pa lahko malce pokramljajo ob okusnih mini prigrizkih in kozarcu vina. Tako lažje počakajo na vrnitev ženina in neveste ter pričetek poročne večerje. Poiskati morate dobro in cenovno ugodno catering službo in se dogovoriti za prostor pogostitve.

18. Glasbena skupina ali D.J.
Nekateri prisegajo na živo glasbo. V tem primeru morate najti pravo glasbeno skupino in preveriti, če je prosta na vajin dan. Izbira prave skupine je kar velik podvig. Lahko zaupate priporočilom, vseeno pa preverite, da je njihov repertoar primeren vašemu glasbenemu okusu. Preverite tudi ali je izbran prostor dovolj velik za njihovo zasedbo in vso opremo ter ali je ozvočenje že v lokalu. D.J. je preprostejša izbira. Ima raznovrstno glasbo in ne potrebuje veliko prostora. Pri obeh preverite, če vodijo tudi animacijo in program.

Picture119. Vajina pesem
Izbrati morate pesem, na katero bosta odplesala prvi ples, svojo željo sporočite glasbeni skupini ali D.J.-ju.

20. Animator
V kolikor D.J. ali glasbena skupina ne vodi programa, svetujemo najem poročnega animatorja.

21. Poročni ples
Razmisliti morate kateri plesni slog je primeren vajini pesmi in ga želite odplesati kot vajin otvoritveni ples.

 

22. Plesni učitelj
Najamete lahko plesnega učitelja, ki naredi koreografijo samo za vas. Pri izboru se je dobro pozanimati o koreografskih izkušnjah, potrpežljivosti in ustrežljivosti plesnega učitelja.

23. Poročni fotograf
Izbor pravega fotografa je pomembna odločitev, saj so fotografije tiste, ki bodo za vedno ohranile spomin na vajin dan. Ni pa vedno cena tista, ki priča o kakovosti fotografa. Oglejte si več ponudnikov, izberite kateri stil fotografije vam je bolj všeč in se odločite na podlagi tega. Preverite razpoložljivost fotografa ter kako dolgo namerava biti z vami na vajin dan. Njihova ponudba se razlikuje tudi po številu obdelanih fotografij in DVD-jev, ki jih prejmete v trajno last. Določeni že na poročnem slavju s pomočjo digitalnega foto okvirja predvajajo slike poročnega obreda ali celo razvijejo vajino fotografijo, ki jo lahko podarite vsem svatom za spomin. Če želite foto knjigo, predlagamo, da preverite tudi ceno izdelave le-te. 

24. Poročni snemalec
Marsikdo prisega na video posnetke in v tem primeru morate poiskati tudi pravega snemalca. Ni pomembno le njegovo snemalno znanje temveč tudi montaža vajinega poročnega posnetka. Oglejte si izdelane poročne filme več ponudnikov.

25. Poročna vozila
Organizacija poročnih vozil so eno redkih opravil, ki so običajno v domeni ženina. Lahko si jih sposodite od katerega izmed svatov ali pa jih najamete. Zelo zaželene so limuzine ali redka športna vozila. Nekateri pari se odločijo tudi za najem avtobusa za vse svate.

26. Poročni šofer
Ženinovo in nevestino vozilo običajno vozi nekdo izmed svatov. Nemalokrat je to tudi lastnik vozila. V navadi je, da nevesta izbere svojega voznika, ženin pa svojega.

edelma-c resize27. Poročna obleka
Najti sanjsko poročno obleko je velika misija vsake neveste. Poleg pravega kroja, barve in stila obleke je potrebno gledati še na ceno. Poročni saloni imajo zelo različne cene za podobne obleke. Poleg obleke je potrebno najti poročne čevlje, nakit, perilo in ostale dodatke. Za ženina je izbira lažja, barva obleke se lahko uskladi z nevestino, barva kravate pa z nevestinim šopkom ali dodatki.

28. Poročna frizura
Izbrati morate poročni pričeski in pravega frizerja, ki mu zaupate in vaju bo prepričal že z poskusno poročno frizuro.

29. Poročno ličenje
Izbira pravega vizažista je pomembna odločitev za nevesto. Ta se mora na svoj poročni dan počutiti odlično in dober vizažist lahko veliko pripomore k temu. V kolikor bo vizažist ličil tudi priče, družice ali mamo, se poskušajte dogovoriti za količinski popust. Vizažisti po želji pridejo tudi na dom ali pa na lokacijo poroke.

30. Poročni prstani
Poročna prstana izberite skrbno, saj ju boste nosili do konca svojega življenja. Vsak tak je namen. Naj ne bosta pretežka ali neudobna. Dobro je, da si zamislite cenovni okvir za prstane. Tako boste lažje zožila izbor. Danes vam marsikje lahko naredijo unikatna prstana za zelo sprejemljivo ceno. Izberite tudi blazinico za poročna prstana.

31. Poročni šopek
Nevestin poročni šopek je prav tako eden izmed pomembnih detajlov poroke. Neveste se danes pogosto odločajo za dva šopka; enega obdržijo, drugega pa vržejo neporočenim dekletom.

32. Poročno cvetje
Odločiti se morate za poročno dekoracijo prostora, avtomobilov ter za poročno cvetje – na mizi, naprsne šopke za priče, cvetne zapestnice za družice, naprsne šopke za svate. Zadnji so lahko tudi iz suhega cvetja ali pa nekaj popolnoma nekonvencionalnega, kot denimo broške. Ponudbe je veliko.

33. Poročna torta
Poleg izgleda torte morate izbrati tudi okuse. Najbolje je, da se odpravita na nekaj predporočnih zmenkov v raznorazne slaščičarne in preizkušata tortice.

34. Poročno pecivo
Poročno pecivo velikokrat napečejo mame, tete, tašče, babice in sosede, lahko pa se ga tudi kupi. Navada je, da se po večerji pecivo razdeli po mizah, ostalo pa zapakira v lične škatlice, ki jih svati odnesejo domov.

1495175 552518778207052 7261307412934230679 o resize35. Dekoracija prostora
Za dekoracijo prostora včasih poskrbijo že v gostišču, v kolikor tega ne želijo, prevzame to nalogo vajin izbrani cvetličar. Dekoracija je praviloma v barvah vajine poroke, z nežnimi dodatki, kot so sveče, cvetni lističi in sveže cvetje.

36. Poročni program
Poskrbeti morate za program poročnega dne; mala presenečenja, riž, cvetne lističe za metanje po obredu, ognjemet, spust golobov ali balonov v zrak, pihanje mehurčkov, glasbo pri obredu, male družice, poročno svečo, knjigo gostov in še in še.

37. Dekliščina in fantovščina
Organizirati morate svoje slovo od samskega življenja. Najti morate primeren prostor, poskrbeti za postrežbo. Program običajno pripravijo povabljenci.

38. Sedežni red
Izdelati morate sedežni red glede na postavitev miz v izbranem gostišču. Predajte ga gostišču, saj pogosto poskrbijo za tisk poročnega menija, imen svatov in podobno.

39. Darilca za svate
To so običajno konfeti, vendar se vse več parov odloča za unikatna, personalizirana darilca. Izbira je vaša.

40. Organizator poroke
Organizacija poroke je lahko precej stresna. Težke so že same odločitve, še težje pa je iskati prave ponudnike. Zato nam dovolite, da opravimo svoje delo, vama pa močno olajšamo organizacijo vajinega dne. Obljubimo, da bo vajin dan čaroben in do potankosti urezan po vajini meri. Zakaj je poročni dan prijetnejši z organizatorjem si lahko prebereta tu. Pokličita na 041 837 939 ali 041 975 968 in dovolita, da za vse zgoraj našteto ZELO UGODNO poskrbimo mi!

Vabimo vaju k ogledu nekaterih naših že vnaprej pripravljenih poročnih paketov.