Vse, kar morate vedeti o civilni poroki.

primozbregar com205 resizePoznavanje postopkov prijave in izvedbe civilnega obreda je pomemben del priprav na poroko. Spoznajte jih!

Danes je ljubezen med dvema precej redkeje okronana s poroko, kot je bilo v generaciji naših staršev in starih staršev. Nekaj k temu prispevajo spremembe vrednot sodobne družbe, nekaj finančni položaj mladih. Tisti, ki ste sklenili negovati ta običaj in si obljubiti zvestobo in ljubezen pred matičarjem, pa je dobro, da se seznanite z vsemi informacijami, ki smo jih na temo civilne poroke pripravili smo za vas.Kdaj je civilna poroka veljavna?


Civilno zakonsko zvezo je potrebo skleniti, če želite, da je vajin zakon v republiki Sloveniji veljaven. Da je civilna poroka veljavna, mora biti pri obredu, poleg ženina in neveste ter njunih prič,  prisoten matičar, ki je dodeljen s strani upravne enote, v katero spada lokacija poroke. Poleg matičarja pri obredu sodeluje še načelnik upravne enote ali njegov pooblaščenec. Vsak načelnik ima nekaj stalih pooblaščencev, lahko pa izda tudi pooblastilo za enkratno sklenitev zakonske zveze, kar pomeni, da zaročenca lahko »poroči« tudi njun znanec ali prijatelj. Ta oseba mora biti državljan/ka Republike Slovenije, v svojem okolju uživati ugled in spoštovanje, govoriti slovensko, imeti sposobnost javnega nastopanja in v starosti med 30 in 70 let.


Stroški in postopek prijave civilne poroke

Najprej izberite lokacijo civilnega obreda. Potem vložite vlogo na upravno enoto, pod katero izbrana lokacija spada. To morate storiti vsaj 45 dni pred izbranim datumom poroke. Potrebovali bosta vsak svoj osebni dokument ter podatke o pričah (osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče). Če je bil kdo od vaju že poročen, priporočamo, da imate s seboj tudi dokazilo o prenehanju prejšnje zakonske zveze. Lahko se namreč zgodi, da upravni organ z njim še ne razpolaga ali pa se je kje založil. Do prijave sklenitve zakonske zveze (beri: prijave civilne poroke) se boste morali uskladiti tudi o vajinem priimku po poroki, stalnem prebivališču ali spremembi kakšnih drugih osebnih podatkov. Ne, letnice rojstva ne morete spremeniti.

Sklenitev zakonske zveze je brezplačna, če jo sklenete v uradnih prostorih posamezne upravne enote. Če pa bi se radi poročili izven uradno določenih prostorov za sklepanje zakonskih vez, je potrebno doplačilo v višini 170 €. Znesek je enoten za vse upravne enote. Denar boste nakazali na račun, ki vama ga bodo zaupali na upravni enoti. Nakazilo morajo prejeti najmanj pet dni pred poroko.

 


10463876 523942574398006 944842491322582062 n resizeKako poteka civilni obred?

Uradni osebi, ki vodita obred, sicer morata zadostiti zakonom in predpisom, vendar temu lahko dodata osebno noto. Ravno zato je v vsaki upravni enoti obred malenkost drugačen in v veliki meri odvisen tudi od simpatičnosti, pozitivne energije in smiselnosti govora obeh uradnih oseb. Predlagamo, da se o okvirni vsebini programa pozanimate pred prijavo poroke v določeni upravni enoti.

O simpatičnosti uradnih oseb v posamezni upravni enoti težko sodimo, vam pa lahko povemo, kako se izvrši uradni postopek civilnega obreda:

Najprej se načelnik oziroma pooblaščena oseba na podlagi listin, vajinih izjav ter izjav prič prepriča, da sta res vidva tista, ki sta prijavila sklenitev zakonske zveze. Nato vaju seznani s pravicami in dolžnostmi, ki izhajajo iz zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Nadaljnjo vsebino poročnega nagovora pripravi načelnik oziroma pooblaščena oseba glede na okoliščine posameznega primera. Ta govor je lahko zelo kratek, lahko pa traja tudi več minut. Povprečno traja celoten obred sklenitve zakonske zveze 20 minut. Po njem, bo vsakega izmed vaju vprašal ali želi z drugim skleniti zakonsko zvezo. Če bosta oba (držimo pesti) odgovorila pritrdilno, bo načelnik upravne enote ali njegov pooblaščenec razglasil, da je vajina zakonska zveza sklenjena. Poročena bosta!

Da sta res, vaju bo opominjalo tudi dokazilo o sklenitvi zakonske zveze, ki vama ga bodo takoj za tem predali v svečani mapi.

Koristen nasvet, če bi vaju kdo priganjal: med dvema obredoma mora biti najmanj 15 minutni razmak.


Poroka s tujcem/ko. Kako urediti takšen poročni obred v Sloveniji?

Vaš partner/ka iz tujine, mora na upravni enoti (matični urad), kjer se želita poročiti prinesti sledeče:

•  dokaz o tujem državljanstvu (potna listina ali potrdilo o državljanstvu),
•  izpisek iz rojstne matične knjige, ki ne sme biti starejši od šestih mesecev (na mednarodnem obrazcu, če sta državi podpisnici pariške ali dunajske konvencije o izdajanju izpiskov iz matičnih knjig),
•  potrdilo, ki ga izda pristojni organ države, katere državljana je, da ni zadržkov za sklenitev zakonske zveze, in
•  potrdilo o samskem stanu.

Vse listine morajo biti prevedene v slovenski jezik in overjene v skladu z določili Zakona o overitvi listin v mednarodnem prometu (Uradni list RS, št. 64/01). Overitev ni potrebna, če je partner državljan države, s katero je sklenjen dvostranski sporazum ali je podpisnica Haaške konvencije - zadostuje žig Apostille.
Glede na to, da obred svečane sklenitve zakonske zveze poteka v slovenskem jeziku, mora biti navzoč tudi tolmač, če eden od zaročencev ne razume slovenskega jezika.


404424 536695866370999 1070336208 nJe zakonska zveza sklenjena v tujini veljavna v Sloveniji?

Da. Poročite se lahko v večini tujih držav. Pri tem se uporablja pravo kraja, kjer nameravata skleniti zakonsko zvezo. Upoštevati pa je potrebno tudi pogoje, ki jih za sklenitev zakonske zveze določa naša država. To pomeni, da bo vajina poroka pri nas priznana in vpisana, če se bosta v tujini poročila pred pristojnim organom, v za to določenih prostorih, ob prisotnosti predpisanih oseb itd. Obvezno je tudi, da sta polnoletna, poslovno sposobna, nista v sorodu, se ne poročata pod prisilo…

Iz tujine morate s seboj prinesti izpisek iz poročne matične knjige, ki vam jo bo izdal tamkajšnji pristojni organ. Nato jo morate overiti in prevesti. Seveda obstaja predpis, ki določa, kako morajo biti omenjene listine overjene. Način overitve je odvisen od države, kjer se zakonska zveza sklepa. Verjetno se strinjate, da je držav zelo veliko, zato o tem ne bomo podrobno pisali. Lahko pa vas potolažimo, da overitev ni potrebna:

•  med državami podpisnicami Haaške konvencije o ukinitvi potrebe legalizacije tujih javnih listin, za katere v medsebojnem poslovanju zadostuje overitev s pečatom »Apostille«, ki ga predpisuje ta konvencija,
•  med državami, ki imajo sklenjene bilateralne (dvostranske) sporazume o vzajemnem priznavanju teh listin brez overitev,
•  za izpiske iz matičnih knjig, izdane na podlagi Dunajske in Pariške konvencije.

Preverite, če vaša sanjska poročna destinacija sodi med njih. Upamo, da.V kolikem času je potrebno spremeniti podatke v dokumentih?

Dokumente morate zamenjati v najkasneje 30 dneh. Potujete lahko s starim potnim listom, vendar če ste zaprosili za vizum, morate navesti, da boste menjala dokumente in naknadno javiti številko novega potnega lista. Če boste za potni list zaprosili takoj po poroki in če ne boste odšli na pot takoj, vedite, da je potrebno počakati le nekaj dni na nov dokument. Za dodatne informacije se obrnite na upravno enoto na območju, kjer imate prijavljeno prebivališče.

Upamo, da smo odgovorili na vsa vaša vprašanja na temo civilne poroke. Če se vam poraja še kakšno, prosimo pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Še lažje in hitreje pa bo, če kliknete na okence v spodnjem desnem kotu in mogoče vam odgovorimo že v nekaj sekundah.