Poroka in otroci

Naši starši so se poročali deset let mlajši kot mi. Za poroko so se odločali tudi veliko pogosteje, zunajzakonske skupnosti so bile redke. Danes je situacija obrnjena na glavo. Zaradi razpada starih vrednot in hitrejšega tempa življenja je mnogo staršev neporočenih, njihovi otroci pa jih pogosto radi povprašajo, kdaj bodo skočili v zakonski stan. In zakaj ne?

Če ste ženska, stara manj kot 31 let, sklepamo, da še niste poročeni. Toliko je bila namreč po podatkih SURS v lanskem letu povprečna starost neveste. Ženini pa so bili še tri leta starejši. Pari, ki se najbolj množično poročajo, so torej rojeni okrog leta 1980. Njihovi starši so se poročali kar 7 let mlajši. Nevesta je bila takrat v povprečju stara 24 let, ženin pa 27. Drži, da je v Sloveniji še vedno največ otrok, ki imajo poročene starše, vendar njihovo število že dobrih dvajset let upada. To je, med drugim, mogoče pripisati tudi precejšnjemu številu razvez, saj smo v lanskem letu zabeležili 2.298 ločitev in 6.671 porok. Pred 30 leti se je poročilo skoraj enkrat več parov, razvez je bilo bistveno manj. Tako se zadnjih nekaj let več kot polovica rojenih otrok rodi neporočenim staršem. Za starševstvo se torej odloča neprimerno več neporočenih parov kot pred leti.

Da se Slovenke in Slovenci vedno bolj pogosto odločamo za poroko po rojstvu otrok, zgovorno nakazuje tudi statistika. V letu 2011 so bile mamice ob rojstvu otroka v povprečju stare 30,4 let, če pa upoštevamo samo tiste matere, ki so rodile prvorojenca, pa 28,8 let. Spomnimo, Slovenke se omožimo okoli 31. leta. Enako velja za očete, saj so bili ob rojstvu otroka v povprečju stari 33 let, ob sklenitvi zakonske zveze pa 34 let.

Možnih odgovorov na to, zakaj se dandanes kasneje odločamo za sklenitev zakonske zveze, je veliko. Mladi pari velikokrat kot razlog navedejo to, da jim zunajzakonska skupnost podeljuje praktično enake pravice kot poročenim parom ter da se s poroko razen priimka ne spremeni nič. Še vedno pa je največ takih, ki bi se želeli poročiti, vendar za to nimajo dovolj finančnih sredstev. Nemalo je tudi parov z majhnimi otroki, ki se ne poročijo, saj bi s prijavo skupnega prebivališča plačali več za vrtec in prejemali nižji otroški dodatek. Glede na to, da je bilo v letu 2011 2,2% več sklenitev zakonskih zvez kot leto poprej in upoštevajoč dejstvo, da se veliko število parov odloči za poroko šele po rojstvu otroka, smo za vas, mlade starše, pripravili nekaj nasvetov.OTROCI IN POROKA


Če še nimata otrok, bodo na vajini poroki verjetno prisotni vsaj otroci vajinih prijateljev in sorodnikov. Če otrok ne želita na poroki, morata to jasno navesti na vabilu. V nasprotnem primeru pa vabilo naslovita tako na starše kot njihove otroke in takoj bo jasno, da je vabljen tudi njihov podmladek. Ne glede na vašo odločitev vam zagotavljamo, da je poročni obred še bolj prisrčen in ganljiv, če so vanj vključeni otroci. Pomagajo naj pri izvajanju protokola, zaradi česar bodo imeli občutek, da imajo pomembno nalogo. Lahko ste prepričani, da bo obred minil brez otroškega joka. Bo pa zato toliko več solz priteklo iz oči ostalih svatov. 

Zaposlite jih lahko tudi po obredu in med poročnim slavjem. S tem boste poskrbeli, da bo poroka ostala v najlepšem spominu tudi njim in njihovim staršem. Namig: mamice z novorojenčki posedite
bližje izhodu oziroma jim omogočite sedeže, ki so najbližji prostoru, v katerem lahko nemoteno podojijo ali previjejo svojega otročka.

Zavedati se morate, da otroci ne dojemajo vajine poroke kot nekaj pomembnega, nepozabnega in romantičnega. Za njih je to le ena od zabav, prav nič drugačna od tiste, ki ste jo imeli pred 14 dnevi za 60-letnico vašega tasta. Zato jim zaupajte največ eno ali dve nalogi, zatem pa poskrbite predvsem za to, da se zabavajo.

Otroci lahko med poročnim obredom: 
• hodijo za vama in trosijo cvetje;
delijo konfete, riž in cvetje;
prinesejo prstana na lični poročni blazinici;
• ob sklenitvi zakonske zveze pihajo milne mehurčke;
fotografirajo z vašim starim fotoaparatom ali pa jim v ta namen kupite tistega za enkratno uporabo. Ob ogledu slik se boste pošteno nasmejali in zabavali, saj otroške oči opazijo povsem druge stvari kot odrasle.

Otroci po obredu:
• lahko pospremijo svate do miz.
• če so vajini, naj se slikajo z vama in naj bodo prisotni tudi na slikah z ostalimi svati. Na slikanju, ki sledi, pa bodita sama, vendar prej poskrbite, da vaju otroci ne bodo pogrešali, saj tovrstna slikanja običajno trajajo vsaj 1 uro.
• lahko jim priskrbite varuško ali še bolje animatorja. Preden ga najamete, preverite, kako potekajo njegove animacije, koliko otrok ima lahko v skupini ter kakšna je lahko njihova starost. Animirati skupino otrok, med katerimi je velika starostna razlika, namreč ni najbolj enostavno in zahteva obilo izkušenj.
• na poročnem slavju priporočamo, da imajo otroci prostor zase, najbolje v neposredni bližini prostora, v katerem se bodo zabavali odrasli. Poskrbite, da bodo imeli na voljo veliko igrač, primernih njihovi starosti. Če ne boste najeli animatorja, jih bodo zamotile tudi: barvice, flomastri, voščenke, papirji različnih velikosti in barv, nalepke, sestavljanke, otroške revije, baloni z njihovimi najljubšimi risanimi junaki, družabne in video igre ter risanke in animirani filmi. Otroke lahko prosite, da narišejo mladoporočenca in jima sliko podarijo. Priskrbite jim lahko tudi različne pripomočke, iz katerih lahko izdelajo zapestnico zase in za mladoporočenca.
• priskrbite veliko oblačil za odrasle, nakita, pokrival in čevljev. Otroci bodo uživali v preoblačenju, animator pa bo poskrbel, da se bodo zabavali, ko bodo vadili vsak svoj scenarij za vlogo v filmčku, ki ga bo posnel za mladoporočenca.
• ne pozabite na primerno okrasitev, s katero boste slavnostno vzdušje prenesli tudi v njihov kotiček. Predlagamo balone, najbolj jih bodo zagotovo navdušili helijevi, na katerih so njihovi junaki.
• priskrbite bombone, čokoladice in lizike, ki jih animator lahko uporabi kot nagrado za pridne otroke.
• v njihovem kotičku nekaj prostora namenite spanju, da se bodo njihovi starši lahko zabavali pozno v jutro in jih ne bo preveč skrbelo za naraščaj. Brez skrbi, otrokom se bo zdelo zelo odraslo in zabavno, če bodo lahko zadremali na skupnih ležiščih. Še bolj zabavno pa bo, če jim predlagate, da s seboj prinesejo svoje spalne vreče. Vseeno svetujemo, da na tla položite nekaj blazin, da jim bo še bolj udobno.
• običajno si mladoporočenca na poroki zaželita posebnih jedi. Odrasli so nad tem navdušeni, otroci pa malo manj. Poskrbita, da bodo mize v njihovem kotičku polne jedi, ki jih imajo otroci radi. S pomfrijem, dunajskim zrezkom, hamburgerjem ali hrenovkami v testu ne boste zgrešili. Preden določite njihov jedilnik, se obvezno posvetujte s starši povabljenih otrok, saj je kateri izmed otrok lahko alergičen na določeno vrsto hrane.

Otroci naj torej poročno pogostitev pojedo v posebnem prostoru, ki bo kasneje namenjen tudi njihovi igri. Vsekakor pa svetujemo, da so med samim obredom in po njem, ko se nazdravlja s šampanjcem in nekaj malega prigrizne, otroci v varstvu svojih staršev.

Nikar pa poroke ne podredite zadovoljstvu otrok, temveč predvsem vajinemu. Ne glede na vse je to vajin dan in opažamo, da se pri tem vse preveč parov podredi željam staršev in ostalih sorodnikov. Če ne marata narodno zabavne glasbe ali se želita poročiti v črnih poročnih oblekah, naj vaju nihče ne odvrne od tega. Če se poročata zaradi drugih in želita osrečiti njih, potem se poročata iz napačnih razlogov. V prvi vrsti poskrbita, da se bosta sproščeno zabavala vidva in da poroka ne bo neprijetno, temveč nepozabno slavje. Za vaju. Pri tem vama lahko pomagamo. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. brezplačno in neobvezujočo ponudbo za izvedbo vajine poroke!

 

     
  Še nekaj zanimivih podatkov iz leta 2011  
 
 • brez otrok je bilo kar 48,4 % ali 1.112 parov, ki so se razvezali lani
 
 
 • preostalih 1.186 razvezanih parov ima skupno 1.836 otrok
 
 
 • posebnost leta 2011 so bile številne razveze po več let trajajoči zakonski
 • skupnosti. Kar 49,8 % vseh parov, ki so se v lanskem letu razvezali, je bilo
 • poročenih več kot 15 let
 
 
 • 17,5 % je bilo poročenih manj kot 5 let
 
 
 • 1 % se jih je ločilo že po prvem letu zakona
 
 
 • moški so bili ob ločitvi stari povprečno 45 let, ženske pa 42. Razlika treh
 • let med partnerjema velja tako pri ločitvah kot pri sklenitvah zvez danes
 • in pred 30 leti;
 
 
 • večino zvez (78,2 %) so med seboj sklenili državljani Slovenije
 
 
 •  21,8 % pa je zakonskih zvez, sklenjenih med državljanom ali državljanko
 • Slovenije in tujcem ali tujko. Od tega je kar 2/3 tujcev iz držav nekdanje
 • Jugoslavije